Blog

Bespiegelingen en tips

De onderwerpen voor deze blogs ontstaan enerzijds uit vragen en ervaringen uit de dagelijkse praktijk en anderzijds uit nieuwe inzichten en kennis opgedaan tijdens bijscholingen, vakliteratuur en wetenschappelijk onderzoek. De toon is expres lichtvoetig en de inhoud toegankelijk.


Ga toch fietsen!
 
Onderzoek wijst uit dat je immuunsysteem een enorme 'boost' krijgt wanneer je vaak beweegt. Uit een onderzoek bij fietsers boven de tachtig bleek dat zij het immuunsysteem van een twintigjarige hadden. 
T-cellen, een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem, speuren ziektes op, zodat deze bestreden kunnen worden. Door de jaren heen verminderen deze T-cellen zich, tenzij je veel beweegt.
'Ga toch fietsen' klinkt als een onaardige opmerking in de zin van: 'Bemoei je er niet mee!'. Daarnaast blijkt het een zinnig advies te zijn.

https://www.ad.nl/gezond/trappende-80-ers-hebben-immuunsysteem-van-20-er-als-bewegen-een-pil-was-nam-iedereen-hem~a77793ee/?fbclid=IwAR34ud2Gyzm4ish-WWO5oryBsZI65wSfESnwpnuRzUTz_QGT6cO7BgE3Jng

 
 
Afbeelding invoegen
 

Afbeelding invoegen
 
Wat is het leukste aan mijn baan als therapeut?
 
Het antwoord is heel simpel: creativiteit! En daarmee bedoel ik het goed luisteren naar wat de cliënt vertelt, het meedenken en het naar oplossingen zoeken. Het combineren van kennis, behandelingen en ervaringen met de zorgvraag is heel belangrijk. Maar wat bij de ene cliënt goed werkt, hoeft bij de ander helemaal niet hetzelfde effect te hebben. Niet alleen de klachten zelf, maar ook de persoonlijke situatie en motivatie spelen bijvoorbeeld mee. Elk mens is tenslotte anders. Daarnaast staan de ontwikkelingen in het vakgebied zeker niet stil. Met nieuwe inzichten verfris je je blik. Dit alles bij elkaar maakt het vak boeiend.





Wat helpt tegen een burn-out? Zoek een tissuedoos!

Ik vroeg een van mijn cliënten die veel spanning heeft op het werk, of ze een collega heeft die haar maatje is. Eentje met wie ze alles kan delen. Ja, die heeft ze. ‘We zijn elkaars tissuedoos.’ zei ze. Met elkaar bespreken ze de dingen die ze tegenkomen op het werk, huilen bij elkaar uit en zoeken samen naar oplossingen. Het uiten van hetgeen je dwars zit helpt je bij stress en burn-out. Zeker wanneer je het eng vindt om gelijk naar je leidinggevende te stappen, kun je eerst overleggen met je ‘tissuedoos’ ofwel je maatje.

Lees verder: Tissuedoos

 



 

Stress op z'n Chinees

Misschien heb je ooit gehoord over de vijf fasen (Wu Xing) waarmee de Chinezen vele aspecten van het leven rubriceren. Ze gebruiken de fasen ook om de samenhang tussen gebeurtenissen te verklaren. De vijf fasen zijn: hout, vuur, aarde, metaal en water en elke fase heeft zo zijn eigen sterktes en zwaktes.Vooral hout, vuur en aarde spelen een grote rol bij het ontstaan van stress. Hout staat voor initiatief, vuur voor bloei en aarde voor oogsten. 
Wanneer je deze fasen bijvoorbeeld vertaalt naar je werk, dan ontstaat er het volgende. Stel, je krijgt een opdracht op je werk, dan staat deze voor hout (initiatief); met enthousiasme begin je eraan en breng je deze opdracht tot bloei (vuur) en na verloop van tijd is de klus geklaard
(aarde). Met trots of tevredenheid kijk je terug en er is een grote kans dat je hiervan veel energie hebt gekregen. In de praktijk blijkt dat opdrachten vaak niet tot een gezond einde kunnen worden gebracht.                       

Lees verder: Stress op z'n Chinees.



De vicieuze cirkel van stress, ademhalen en overgewicht 


Op het eerste gezicht lijkt het misschien niet aannemelijk, dat stress en ademhaling iets met overgewicht te maken hebben, maar het is eigenlijk heel simpel. Wanneer je gestresst bent, denkt je lichaam dat je in gevaar bent en maakt dan adrenaline aan en ga je sneller ademen. Blijf je daarbij veel eten kom je aan, want adrenaline vertraagt je spijsvertering. 

Lees verder: De vicieuze cirkel van stress

 





  Even niks doen.....

Oei, dat is moeilijk! In het AD van 10 april jl. is een artikel opgenomen over breinrust. Urenlang gefocust doorwerken blijkt een illusie. Elk half uur een pauze (breinrust) zorgt voor hernieuwde concentratie, waardoor je daarna weer verder kunt en tot goede prestaties komt. Buffelen en breinpauzes zijn volgens Bert van Eldert, de schrijver van het stuk, een gouden combinatie. Er is alleen een probleem: de breinpauzes zijn we verleerd. De smartphone wordt terecht als hoofdschuldige aangewezen. Ooit las ik dat je je hersenactiviteit, als je digitaal bezig bent, kunt vergelijken met krachtsport; snel schakelen en in korte tijd een explosieve prestatie neerzetten. 

Lees verder: Even niks doen.....

 


Ik heb geen trek, maar mijn darmbacteriën wel!


Er is een theorie dat het vooral de darmflora is, die bepaalt waar we trek in hebben. Een deel ervan is bijvoorbeeld gek op cupcakes, spek, kaas of noem het maar op. Wanneer je deze bacteriën voedt met wat zij graag lusten, produceren ze stofjes als tyrosine en tryptofaan die op hun beurt weer dopamine en serotonine in ons brein aanmaken. En door deze stofjes voelen we ons vaak vrolijk. Wanneer je gaat lijnen, kun je na een paar dagen een beetje chagrijnig worden. 

Lees verder: Ik heb geen trek...

 



 

De wijsheid van je onderbuik


Wanneer iets niet goed voelt, wordt er vaak verwezen naar je onderbuikgevoel. Ook als iets mooi is, gebeurt er daar wat. Je voelt er ineens een zwerm vlinders in het rond vliegen. Dat er een connectie is tussen je brein en je buik is dus al lang bekend. Er komen steeds meer aanwijzingen, dat niet zozeer onze buik zelf maar de miljarden bacteriën die daar wonen veel invloed hebben op onze gemoedstoestand, onze keuzes en onze persoonlijkheid. 

Lees verder: De wijsheid van je onderbuik

 


Slaapmutsje?

Een glaasje rode wijn werkt ontspannend en verhoogt de kans op een goede nachtrust. In zekere zin klopt dit. Als je dit echter vaak doet of als de ‘paar wijntjes’ er inmiddels vijf zijn geworden, dan gaat je ademfrequentie omhoog. Dit betekent dat je een paar keer vaker per minuut ademt waardoor je hartslag omhoog gaat. Zo relaxt word je er dan dus helemaal niet van. Wat kan je beter doen? 

Lees verder: Een glaasje wijn als slaapmuts

 





 

'Geef mij één vinger en ik gooi het er met gulle hand weer uit' 

Het is een uitspraak van een vrouw met burn-out-klachten die in de praktijk kwam voor een hartcoherentietraining. Het is geen uitspraak die op zichzelf staat, ik hoor hem vaak terug maar dan in andere bewoordingen. Bij burn-out-klachten is je energieniveau vaak erg laag. Met therapie, voldoende rust en juist dat doen waarvan je ontspant, vul je je energiebronnen weer aan. Het valt mij vaak op dat mensen die burn-out-klachten hebben, zeer gedreven zijn en daardoor maar moeilijk kunnen verkroppen dat ze nu tot weinig in staat zijn. Herken je dit? 

Lees verder: 'Geef mij een vinger energie.


Erg, he?!


De dag voor Kerstmis komt de kerstdrukte tot een hoogtepunt in Albert Heijn. Alle karretjes bij de ingang zijn weg; dat belooft niet veel goeds. Toch maar inkopen doen. Te midden van de voorbij racende karretjes sta ik ingespannen te turen bij de specerijenafdeling naar kruidnagelen en kan ze maar niet vinden. Naast mij staat een man die hetzelfde probleem heeft. Wij kijken elkaar aan en hij zegt: ‘Erg, hè?’ We moeten er allebei om lachen. In de praktijk merk ik dat iedereen moe is.


Lees verder: Erg, he?!


 

 






 

Patat....

Als ik een functieomschrijving zou moeten maken van mijn vak, dan zou ik er niet over peinzen om er ‘een patatje halen’ in te zetten. Toch stond ik pas bij de snackbar om er één voor mijn oudste klant te halen, die ik behandel voor oedeem en ontspanning.

Lees verder: Een patatje halen?



Poep is hip! 

Wie had dat gedacht? Een paar jaar geleden was het duidelijk geen onderwerp van gesprek. De structuur, kleur, geur, hardheid en regelmaat van je ontlasting deelde je niet graag met anderen. Hoe anders is het nu: er worden boeken vol over geschreven en de schrijvers ervan nemen zelfs plaats aan de tafel van Humberto Tan. Het is nog net geen onderwerp voor feestjes en verjaardagen. Zelf heb ik een jaar of vijf geleden de cursus ‘darmtherapie’ gevolgd en was gelijk enthousiast. Het bruinige goedje dat normaal gesproken zo snel mogelijk wordt weggespoeld bevat veel informatie over je gezondheid!

Lees verder: Poep is hip!




 

 
Hartcoherentie in één minuut 

Voor de training tot Heartmath coach werd ons gevraagd hartcoherentie in een minuut te beschrijven. Lees het even, het duurt maar een minuutje!

 Door middel van hartcoherentie leer je stress te herkennen, ermee om te gaan en te verminderen. De kracht van hartcoherentie zit ‘m in het reguleren van de ademhaling en het oproepen en doorleven van positieve emoties, waardoor het hart regelmatig gaat kloppen. Dit zorgt voor afstemming (coherentie dus) tussen de verschillende systemen in je lichaam en er komt meer rust en focus. 


Echt niet in de wasmachine....

De meest gestelde vraag in de praktijk is die wat er met de acupunctuurnaalden gebeurt na gebruik. Voor de grap zeg ik dan altijd dat ze na gebruik de wasmachine in gaan.

Lees verder: Wat doe je met die naalden na gebruik?

 




 




 

De geitenwollen sok is niet meer. 

Natuurlijke behandelingen, middelen en therapieën worden hardnekkig als ‘alternatief’ beschouwd, terwijl grote groepen van de bevolking hiervan gebruik maken. Alternatief is mainstream geworden. Massaal wordt er gebruik gemaakt van massage, acupunctuur, homeopathie, ademhalingsoefeningen, mindfulness, yoga, osteopathie etc. Vergeet ook vooral niet de grote belangstelling voor gezonde voeding als belangrijk medicijn tegen allerlei kwalen.Niemand vindt het meer gek dat je een kruidensoepje maakt en ’s avonds naar yoga gaat. De ‘alternatieve geneeswijze’ heeft de geitenwollen sok allang in de kledingcontainer gegooid en gelukkig maar! 

Lees verder: Alternatief is mainstream geworden



De kracht van reclame 

De reclame van Centraal Beheer over een toerist in Bangkok die daar naar de acupuncturist gaat, komt nog geregeld ter sprake, als je vertelt dat je acupuncturist bent. De grap van de reclame is dat er in het schimmige kamertje waar hij behandeld wordt, brand uitbreekt en hij met onwaarschijnlijk veel naalden in zijn lichaam naar beneden moet springen. En ja, wat doe je dan?

Lees verder: De reclame van Centaal Beheer





 

 



Ademhalingsoefeningen: dom blondje was zo gek nog niet


 

Adem in, adem uit 

Er circuleerde ooit eens een flauwe mop over dom blondje die naar de kapper ging. Het liep natuurlijk niet goed af; de kapster vond haar na een uurtje dood in de stoel. Hoe kwam dat?

Lees verder: Ademhalingsoefeningen: dom blondje was zo gek nog niet









Dry needling 

Sinds een aantal jaren maken fysiotherapeuten gebruik van dry needling waar niet alleen de fysiotherapeuten maar ook de patiënten enthousiast over zijn. Vaak wordt mij gevraagd of dry needling iets met acupunctuur te maken heeft. Ja zeker en sterker nog, dry needling is een onderdeel van acupunctuur. 

Lees verder: Dry needling: het populairste jongetje van de klas




 


 

Van hoge hakken naar geitenwollen sokken

Een beetje meewarig werd ik aangekeken door de collega's van toen. Een studie beginnen aan de Academie voor Natuurgeneeskunde? Op dat moment (15 jaar geleden!) verdiende ik mijn salaris met het organiseren van evenementen en de redactie van verschillende bladen bij een internationaal bedrijf. Heel wat anders dus! Hoge hakken inruilen voor geitenwollen sokken; het moest niet gekker worden. Je zag ze denken: 'Je leek toch zo normaal...' 

Lees verder: Van hoge hakken naar geitenwollen sokken