Darmtherapie

Je spijsvertering: een multi tasker bij uitstek

Buikklachten kunnen het je flink lastig maken. Een opgezette buik, diarree of juist veel verstoppingen zorgen voor een hoop ongemak. Het is vaak onduidelijk waar de klachten vandaan komen. Dat is niet zo gek, want er zijn zoveel factoren die je spijsvertering helpen dan wel dwarsbomen. Gelukkig is er steeds meer bekend over wat je kunt doen en wat je juist beter niet kunt doen! Natuurlijke middelen, pro- en prebiotica, voedingsaanpassingen en zelfs stress management kunnen je vaak goed helpen.

 Vertering, afweer en je goed voelen

De spijsvertering is een ingewikkeld samenspel van mond, maag, darmen, lever, galblaas en alvleesklier. Zodra je een hapje neemt, gaat er een heel proces in werking. Belangrijkste doel is het verteren van je eten zodat je de nodige voedingsstoffen kunt opnemen. Daarnaast spelen met name je darmen een belangrijke rol bij de afweer. Ben je vaak verkouden of heb je andere afweerklachten, dan kan de oorzaak in je darmen liggen. De laatste tijd wordt de nauwe samenwerking tussen darmen en brein meer erkend. Steeds vaker worden de darmen betrokken bij het behandelen van mentale klachten. 


 

Waar komen de klachten vandaan?

Voeding, spanning en ontspanning zijn van grote invloed op je spijsvertering. Krijg je last wanneer je iets speciaals hebt gegeten of heb je vaak last na het eten en weet je niet waar het vandaan komt? Heb je buikpijn als je stress hebt en wordt dit een stuk minder als je je ontspannen voelt? Hoe is het met je darmflora en je verteringscapaciteit?Ben je ooit in het buitenland geweest en heb je mogelijk een parasiet meegenomen die de boel in de war schopt? Heb je onbedwingbare neiging tot het eten van suiker? Heb je veel antibioticumkuren gehad? Dit zijn een aantal vragen die ik je stel om zo uit te vinden hoe we jouw spijsvertering weer op orde krijgen.

Er zijn verschillende testen die een handje helpen om de juiste informatie te krijgen. Denk hierbij aan de samenstelling van je darmflora, het darmslijmvlies, de aanwezigheid van schimmels, bacteriën, gisten en parasieten, ontstekingswaarde, glutengevoeligheid, voedingsintoleranties etc. 
Wat is nu eigenlijk een gezonde darmflora?
 
Je bent je er waarschijnlijk niet altijd van bewust, maar er leeft van alles in je buik. Dat is niet erg, als de goede bacteriën maar de overhand hebben. Je kunt van een gezonde flora spreken als de goede bacteriën de leiding hebben en zo de minder goede bacteriën, schimmels en gisten en parasieten onder de duim houden ofwel bestrijden.
Dat is niet hun enige taak. Ze onderhouden het darmslijmvlies, zodat je meer kans hebt op een goede afweer en verwerken ook onverteerbare plantaardige voedselresten waardoor de darmbeweging gestimuleerd wordt, zodat je een regelmatige stoelgang krijgt. Daarbij wordt vitamine K aangemaakt die voor de bloedstolling zorgt.

 
De hersenen van je buik
 
Serotonine, ofwel het 'gelukshormoon' wordt voor een groot deel in je darmen aangemaakt. Wanneer je je niet zo happy voelt, dan kan dit ook met je darmen te maken hebben. Bij PDS (prikkelbaar darmsyndroom) zie je ook vaak dat iemand niet 'lekker in zijn vel' zit. Het is dus bij buikklachten raadzaam om ook aandacht te besteden aan ontspanning/spanning door bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen.