Alternatief is mainstream geworden

Natuurlijke behandelingen, middelen en therapieën worden hardnekkig als ‘alternatief’ beschouwd, terwijl grote groepen van de bevolking hiervan gebruik maken. Alternatief is mainstream geworden. Massaal wordt er gebruik gemaakt van massage, acupunctuur, homeopathie, ademhalingsoefeningen, mindfulness, yoga, osteopathie etc. Vergeet ook vooral niet de grote belangstelling voor gezonde voeding als belangrijk medicijn tegen allerlei kwalen.Niemand vindt het meer gek dat je een kruidensoepje maakt en ’s avonds naar yoga gaat. De ‘alternatieve geneeswijze’ heeft de geitenwollensok allang in de kledingcontainer gegooid en gelukkig maar! 
Nu nog een andere naam. Zelf vind ik ‘natuurgerichte therapieën’ of ‘natuurlijke middelen en behandelingen’ beter. En hoe kom ik hierbij? Op de academie leerde ik als eerste dat de alternatieve geneeskunst als doel heeft om het zelfherstellend vermogen aan te spreken, ofwel je eigen kracht of natuur te versterken. Een groot gedachtengoed, want hoe meer je je eigen kracht kunt versterken, hoe meer controle je over je eigen gezondheid hebt en hoe fitter je blijft. Als je de behandelingen die ik hierboven heb genoemd stuk voor stuk bekijkt, dan zie ik dat zij het versterken van je eigen kracht als doel hebben. Mooi zo! 
Wat is dan eigenlijk nog alternatief? Wikipedia meldt: "Een alternatieve geneeswijze is een behandel- of onderzoeksmethode waarvoor geen algemeen aanvaard wetenschappelijk bewijs van geneeskundige effectiviteit geleverd is". Dit schept voor een deel duidelijkheid, alleen wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de bovengenoemde behandelmethoden, dus die vlieger gaat ook niet helemaal op. Ik ben er trouwens blij om dat er steeds meer onderzoek komt. Hoe meer wetenschappelijk bewijs, hoe beter.