Poep is hip!

Wie had dat gedacht? Een paar jaar geleden was het duidelijk geen onderwerp van gesprek. De structuur, kleur, geur, hardheid en regelmaat van je ontlasting deelde je niet graag met anderen. Hoe anders is het nu: er worden boeken vol over geschreven en de schrijvers ervan nemen zelfs plaats aan de tafel van Humberto Tan. Het is nog net geen onderwerp voor feestjes en verjaardagen. Zelf heb ik een jaar of vijf geleden de cursus ‘darmtherapie’ gevolgd en was gelijk enthousiast. Het bruinige goedje dat normaal gesproken zo snel mogelijk wordt weggespoeld bevat veel informatie over je gezondheid! Denk hierbij aan je darmflora (het geheel van goede en slechte bacteriën, gisten, schimmels en parasieten), het darmslijmvlies, de gevoeligheid voor gluten en ontstekingen, ph-waarde, histaminegehalte, gifstoffen etc.
Wanneer je darmflora niet op orde is, d.w.z. wanneer er te weinig goede bacteriën zijn, kan je daar behoorlijk veel last van hebben. De goede bacteriën zorgen voor een snelle passage van de poep en hebben een grote rol bij je afweer. Ook zorgen zij ervoor dat gisten en schimmels tot een aanvaardbaar niveau in je darmen blijven. Niet zelden zorgt een verkeerd milieu in je darmen voor klachten die je daar niet zo snel mee in verband brengt. Denk hierbij aan hoofdpijn, migraine, vermoeidheid en huidklachten. Het darmslijmvlies speelt niet alleen een grote rol bij de afweer, maar ook bij de gevoeligheid voor gluten. 
Wanneer je klachten hebt die maar niet overgaan of waarvan je te horen hebt gekregen dat je er maar mee moet leren leven, dan zou ik je zeker aanraden om eens je poep te laten onderzoeken. Je hoeft het niet zelf te doen. Het buisje poep wordt naar een gerenommeerd laboratorium opgestuurd en je krijgt een duidelijk en brandschoon rapport.