Even niks doen.....

Oei, dat is moeilijk! In het AD van 10 april jl. is een artikel opgenomen over breinrust. Urenlang gefocust doorwerken blijkt een illusie. Elk half uur een pauze (breinrust) zorgt voor hernieuwde concentratie, waardoor je daarna weer verder kunt en tot goede prestaties komt. Buffelen en breinpauzes zijn volgens Bert van Eldert, de schrijver van het stuk, een gouden combinatie. Er is alleen een probleem: de breinpauzes zijn we verleerd. De smartphone wordt terecht als hoofdschuldige aangewezen.

Ooit las ik dat je je hersenactiviteit, als je digitaal bezig bent, kunt vergelijken met krachtsport; snel schakelen en in korte tijd een explosieve prestatie neerzetten. De beloning voor je inspanning is ook sneller te verkrijgen dan bij duursport. Denk aan alle links die je van alles beloven en de snelle bevrediging van je nieuwsgierigheid m.b.t. je sociale netwerk. Het lezen van een boek wordt juist gezien als duursport; langdurig achtereen sporten, waardoor de beloning ook langer op zich laat wachten. Bij veel boeken lees je de ontknoping (de beloning) tenslotte pas op de allerlaatste pagina.

Voor een boek tijd en rust vinden lijkt tegenwoordig lastiger. Af en toe een boek lezen is wel goed om je hersenen ook weer op de ouderwetse manier te trainen. Zo wissel je krachtsport af met duursport. En wat de breinrust betreft, pauze tussen de wedstrijden door doet wonderen. Visualiseer jezelf in de zon op een grasveldje met uitzicht op de atletiekbaan. Goed voor je breinrust en je prestaties.