Tissuedoos

Wat helpt tegen een burn-out? Zoek een tissuedoos!

Ik vroeg een van mijn cliënten die veel spanning heeft op het werk, of ze een collega heeft die haar maatje is. Eentje met wie ze alles kan delen. Ja, die heeft ze. ‘We zijn elkaars tissuedoos.’ zei ze. Met elkaar bespreken ze de dingen die ze tegenkomen op het werk, huilen bij elkaar uit en zoeken samen naar oplossingen. Het uiten van hetgeen je dwars zit helpt je bij stress en burn-out. Zeker wanneer je het eng vindt om gelijk naar je leidinggevende te stappen, kun je eerst overleggen met je ‘tissuedoos’ ofwel je maatje. Het voordeel van zo’n maatje is ook dat zij het bedrijf kennen, de sfeer zelf ook proeven en de andere collega’s persoonlijk kennen. Dit in tegenstelling tot partners of familie die vaak wat verder weg staan van het bedrijf. 

Bij één van de bedrijven waar ik werkte, meldde de ‘tissuedoos’ zich uit eigen initiatief. Hij vond het bedrijf en mijn functie gecompliceerd en wilde mij helpen de baan tot een succes te maken. Ik heb er dankbaar gebruik van gemaakt. Nu ging ik er niet echt uithuilen maar we bespraken de dingen die ik tegenkwam en hij gaf zijn mening erover. 

Er is veel onderzoek gedaan naar de persoonlijkheidsfactoren die een rol spelen bij het ontstaan van burn-out. Extraversie, het uiten van wat je dwars zit, is een beschermende factor tegen stress of burn-out.