Ademhaling

Geen tijd om te ademen? 

Een goede ademhaling zorgt voor ontspanning, concentratie, helderheid en betere prestaties. Bovendien reguleert het je hartslag.

Gevolgen van een verkeerde ademhaling

In tijden van stress heb je de neiging om oppervlakkiger te ademen. Het is alsof je jezelf geen tijd gunt om te ademen. Dat is voor even niet zo erg, maar wanneer je langdurig gestresst bent, kan het een gewoonte worden. Je lichaam krijgt dan moeite met de uitwisseling van zuurstof en afvalstoffen. Je wordt duf of nerveus en geconcentreerd nadenken wordt lastig. Andere signalen zijn vermoeidheid, hartklachten, hyperventilatie of hoge bloeddruk. Bovendien heeft je ademhaling een grote invloed op je hartslag. Wanneer je onrustig of ondiep ademt, krijg je een onregelmatige hartslag wat weer een onrustig gevoel oplevert.

 


Leer je eigen ademhalingspatroon kennen

Om een indruk te krijgen van jouw manier van ademhalen wordt gebruik gemaakt van een computerprogramma waarbij je hartslag, adempatroon en ademfrequentie wordt gemeten. 

In drie sessies krijg je inzicht hoe je nu ademt en hoe je je ademhaling kunt verbeteren.  

Overal aan de slag met je ademhaling

Met een speciaal ontwikkelde app kan je zelf oefenen. De oefeningen zijn eenvoudig en kan je op elk moment van de dag doen. 

Met het aanleren van ademhalingstechnieken kan je weer op een gezonde manier ademhalen, waardoor je je energieker zult voelen. Ook wanneer je geen noemenswaardige klachten hebt, kun je de oefeningen gebruiken om je prestaties te verbeteren. Concentratie en focus zijn weer terug van weggeweest.