Tips bij keuze vitamines en mineralen


Waar moet je op letten?

De schappen staan vol met vitamines en mineralen. Het is daardoor lastig om een keuze te maken. Hier vind je een aantal tips die je daarbij kunnen helpen.

Allereerst: je verteringskracht

Heb je veel last van je spijsvertering, probeer hier ook wat aan te doen, voordat je veel geld investeert in supplementen. Wanneer je spijsvertering de vitamines en mineralen niet goed opnemen, is het zonde van je geld.

Neem niet te snel een multi

In een multivitamine zitten allerlei vitaminen en mineralen. Het kan nooit zo zijn dat je van alle vitaminen een tekort hebt. Je kunt beter gericht een supplement nemen. Onderdosering is niet goed, maar overdosering ook niet.

  Afbeelding invoegen
Organisch of anorganisch
 
Kies voor organisch. Organisch gebonden mineralen worden beter opgenomen, waardoor je met een relatief lagere dosis toe kan. Anorganisch gebonden mineralen verteren we slechter, waardoor ze ook minder effectief zijn. Organisch gebonden mineralen komen in de natuur voor. 
Daarnaast is het mogelijk om planten mineralen te geven onder wetenschappelijke vastgestelde voorwaarden. Zo oogsten wetenschappers organisch gebonden mineralen in de gewenste concentratie. Dit proces (ActiVmins) is arbeidsintensiever dan de anorganische vorm toevoegen aan een supplement.
 
Organisch gebonden mineralen herken je op het etiket aan termen als:
  • aminozuurchelaat
  • citraat
  • glutonaat
  • plantgebonden ActiVmins
  Magnesium: kies altijd voor organisch
 
Bij magnesium is het zeker belangrijk om voor organisch te kiezen. Vaak kom je de goedkopere anorganische vorm tegen, die een laxerend effect kan hebben. 
 
Voorbeelden van organische vormen zijn:
  • magnesiumcitraat 
  • magnesiumglycinaat
  • magnesiumbisglycinaar
  • magnesiumglycerolfosfaat
  • magnesiumgluconaat
  • magnesiumtauraat
  • magnesiumorotaat

Vaak vind je in een magnesiumsupplement ook B-vitamines en taurine. Deze stoffen versterken de werking van magnesium. Zonder vitamine B6 kan magnesium niet in je cellen komen. Taurine versterkt de magnesiumwerking. 

Vitamine B: kies voor de actieve vorm

Bepaalde B-vitamines moet je lichaam omzetten naar hun actieve vorm voor je ze kan gebruiken, zoals B2, B6, B12 en foliumzuur. Niet iedereen maakt deze vitaminen snel actief, daarom kan je het beste kiezen voor een actieve vorm:
 
Deze herken je als volgt:
B 2 - riboflavine-5-fosfaat
B 6 - pyridoxaal-5-fosfaat
B12 - methylcobalamine
foliumzuur (B 11) - 5-methyltetrahydrofolaat
 
Hydroxycobalamine is een B12-vorm die het handigste is in zuigtabletten. Deze vorm is iets minder actief maar gaat geen interactie aan met amalgaamvullingen.
Soms is er bij de inname van B6 sprake van stapeling. Neem nooit al te hoog doses van B6 en kies altijd voor de actieve vorm, omdat stapeling meestal ontstaat bij chronische suppletie van de inactieve vorm.

 
Vitamine C: kies voor de gebufferde vorm

Bij vitamine C is er weinig verschil tussen de natuurlijke en synthetische vorm (ascorbinezuur).
 
Natuurlijke vitamine C uit fruit komt altijd samen voor met bioflavonoïden, die de werking van C versterken. Let hierop bij aankoop. Verder is het belangrijk dat vitamine C in een supplement gebufferd is. Dit betekent dat vitamine C gekoppeld is aan mineralen zoals calcium, magnesium, natrium en kalium. Vitamine C als ascorbinezuur, dus de synthetische vorm, is zuur en kan bij hoge dosissen je maagdarmkanaal irriteren. De gebufferde vitamine C is niet meer zuur en veroorzaakt minder snel irritatie. Door de buffering levert vitamine C essentiële mineralen.
Vitamine D: kies voor de actieve vorm D3
 
De twee belangrijkste vormen van vitamine D zijn D2 en D3. Vitamine D2 is minder actief dan vitamine D3.
Op het etiket herken je de actieve D3 zo:
cholecalciferol.
De minder actieve vorm (D2) herken je als:
ergocalciferol.
 
Vitamine E: kies voor de natuurlijke vorm

De natuurlijke vorm is d-alfa-tocoferol. De synthetische vorm is 
DI-alfa-tocoferol
In de natuur komt vitamine E voor met gelijkaardige plantenstoffen, de tocoferolen. Een volwaardig vitamine E-supplement bevat daarom ook:
D-Alfa tocoferol
D-Delta tocoferol
D-Gamma tocoferol

Afbeelding invoegen
 
Omega 3: visolie 
  • Kies voor een zo klein mogelijke vissoort, hoe kleiner de vis, hoe minder gifstoffen. Denk aan ansjovis.
  • Kies voor vis uit de Zuidelijke Grote Oceaan. Deze is zuiverder dan de Atlantische oceaan.
  • Kijk naar de transporttijd, hoe sneller dat de vis gevangen is, hoe verser en gezonder.
  • Kijk of de kwaliteit is gecontroleerd op aanwezigheid van zware metalen en plastic. De TOTOX-waarde moet onder de 26 zijn.
  • Denk aan de duurzaamheid.
  • Controleer de kleur. Hoe lichter hoe beter de kwaliteit is.
Pillen of poeders?

Poeders zijn handig als je slikproblemen hebt. Omdat je maag geen capsule hoeft te verteren zijn de stoffen meteen beschikbaar. Poeders zijn  minder geschikt voor stoffen die hun werking verminderen als ze in contact komen met lucht en licht. Heb je snel last van je spijsvertering kies dan minder snel voor poeders, maar kijk dan voor capsules.
Vloeistoffen zijn makkelijk te doseren en door te slikken. Vaak moeten deze wel in de koelkast bewaard worden. 
Capsules zijn dus beter bestand tegen vocht en licht. Ze zijn vaak van (runder)gelatine gemaakt. Als je vegetariër bent is, kijk dan of er een vegetarische variant is of maak de capsule open en vermeng de inhoud met wat water. 
Tabletten worden vaak in mooie kleuren aangeboden. Niet altijd zijn ze dan van gezonde bestanddelen gemaakt. Een mengsel van peulvruchten (erwten en linzen) zijn een betere keuze.
 
Bron: Energetica Natura.

 
In vet- of wateroplosbare vitaminen 
 
De vitamine A,D,E en K zijn in vet oplosbaar, wat inhoudt dat ze niet uitgeplast worden en in je vetcellen worden opgeslagen. Daarom moet je hiervan nooit te veel nemen. Let bij deze vitaminen op of ze geëmulgeerd zijn. Dan worden de vitaminen rechtstreeks via de lymfe opgenomen in je bloedbaan en worden lever en darmen niet belast. Bij het emulgeren worden wel vaak synthetisch stoffen gebruikt zoals polysorbaat 80 en carboxymethylcellulose (CMC). Deze vitaminepreparaten kun je beter niet nemen. 
 
Voor de wateroplosbare vitaminen, zoals B en C hoef je minder op de dosering te letten. Het is wel verstandig om B 6 en B12 niet te hoog te doseren. Let zeker bij B 6 op de actieve vorm.