Natuurlijk stressmanagement

Meer veerkracht; minder stress - meer ontspanning
 
Leer opnieuw de balans te vinden tussen moeten en willen: minder agenda en meer keuze of meer vrije tijd! 
Voor het aanpakken van stress en burn-out heeft Well-Well een speciaal programma ontwikkeld op basis van natuurlijk stressmanagement. Kijk hieronder voor de mogelijkheden. Afhankelijk van je klachten en wensen kunnen we hier een keuze uit maken. Mixen kan ook!
Je kunt door middel van een neurotransmittertest of een cortisol dagprofiel zien of jouw zenuwstelsel en stresshormonen in balans zijn. Produceer je teveel adrenaline of heb je juist een tekort aan rustgevers? Beide oorzaken vragen om een andere behandeling. Het voordeel van de testen is dat je gericht kunt bijsturen met natuurlijke middelen.
 
Op deze pagina inspirerende artikelen, tips en trucs over stress, burn-out, balans, veerkracht en natuurlijk wat Well-Well voor je kan doen. 
 

 
 
Mogelijkheden

Ademhalings- en ontspanningstechnieken 

Inzicht krijgen in energie/houding/gedrag 

Massage en acupunctuur 

Voedingsadviezen

Neurotransmittertest

  Symptomen

En welke klachten zijn stressgerelateerd?

Kenmerken stress en burn-out

Wil je meer weten over stress en burn-out? 
Lees hier over inzichten, achtergronden en persoonlijke verhalen over stress, burn-out, work life balance, veerkracht etc

------------------------------

Mijn blogs over stress en ontspanning

Tissuedoos

'Geef mij een vinger energie...

Ademhalingsoefeningen: dom blondje was zo dom nog niet

De vicieuze cirkel van stress

De wijsheid van je onderbuik

Erg, he?!

Even niks doen.....

Hartcoherentie in een minuut

Stress op z'n Chinees

------------------------------

Inspirerende boeken

Er zijn weinig persoonlijke ervaringen in boekvorm. Hieronder 2 toppers:------------------------------

Artikelen

http://www.orthokennis.nl/nieuws/weerbaar-tegen-stress

Als je een beetje kennis hebt van het menselijke lichaam, dan is dit een razend interessant artikel.

-------

https://www.erasmusmc.nl/…/hormoonspiraaltje.verhoogt.stre…/

Stress heeft soms een lichamelijke oorzaak hebben. Het hormoonspiraaltje kan een hogere cortisolresponse veroorzaken. Het Erasmus MC bracht dit onlangs naar buiten. Onrust en hartkloppingen kunnen dus door het spiraaltje komen of de klachten verergeren. 

-------

Opgebrand, stress, burnout, artikel NRC - Career & Live

Verschillende kanten van stress worden belicht. Over hulpbronnen, de rol van de werkgever, controle over je werk en een persoonlijk relaas van een vrouw die een burn-out had.

-------

burn-out | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Overzicht van artikelen over burn-out. 

-------

https://www.nu.nl/economie/5245838/werkdruk-beetje-hip-en-ontspanning-vies-woord.html

Interview met Dennis Karakoc van StressCentrum.

-------

Is burn-out een modeverschijnsel?

Interview met Klaran van 't Vlie van Burn-out Amsterdam. Is burn-out een modeverschijnsel? Nee, het komt wel vaker voor dan vroeger. Toen heette het overspannen zijn of surmenage. Accountability en de toenemende protocollering van het werk worden in verband gebracht met een toenemende kans op stress en burn-out. Voortdurend rekenschap moeten geven van wat je hebt gedaan en minder eigen initiatief geven stress.

------

Na burn-out ander werk zoeken?

Vaak wordt gezegd dat je na een burn-out beter ander werk kunt zoeken. Ligt het wel aan de inhoud van het werk? Vaak zijn er andere factoren die ervoor zorgen dat je je werk niet meer leuk vindt en niet zozeer de inhoud. Belastende privé-omstandigheden of werkomgeving kunnen ook de oorzaak zijn van de burn-out. Wanneer je weerbaarder wordt, is de kans groot dat je gewoon hetzelfde werk kunt blijven doen.

------

Kan je met een burn-out niks meer dan?

Jawel, alleen kan het zijn dat je werk reactief is van aard. Je doet wat je gezegd wordt en er is weinig eigen initiatief of creativiteit meer. Of je teert in op je sociale leven, zodat je nog wel energie hebt voor je baan. Op de werkvloer lijkt het alsof de burn-out ineens is ontstaan omdat je collega's geen idee hebben dat je in de privé-sfeer veel minder doet dan normaal.

 

-------------------------------

TED talks

Misschien ben je nog niet bekend met het fenomeen TED talks? Dit is een wereldwijd podium van sprekers over allerlei onderwerpen, w.o. dus ook stressgerelateerde onderwerpen. Tips, trucs en stof tot nadenken komen allemaal aan bod.


 

Kelly Mcgonical is een ster in het vertalen van academisch onderzoek naar praktische tips voor gezondheid en geluk. In deze TED talk legt zij uit dat je stresssignalen beter niet als vijand maar als vriend kunt zien. Hierdoor word je minder onrustig en zelfverzekerder. Ook licht ze de rol van oxytocine toe bij stress. Oxycotine staat bekend als het knuffelhormoon, maar het helpt ook je hartcellen regenereren wanneer je veel stress hebt.  Hoe meer hulp je zelf zoekt bij anderen en zelf ook anderen helpt, hoe meer oxytocine je aanmaakt. "Seek support", zegt ze!

--------------------------------


https://www.ted.com/talks/nigel_marsh_how_to_make_work_life_balance_work?utm_campaign=tedspread&utm_medium=referral&utm_source=tedcomshare

Nigel Marsh ondervond zelf dat kleine veranderingen of gebeurtenissen tot grote inzichten kunnen leiden.

----------------------------------


https://www.ted.com/talks/shawn_achor_the_happy_secret_to_better_work?language=nl&utm_campaign=tedspread&utm_medium=referral&utm_source=tedcomshare

Is het 'verstandig' om je geluk te laten afhangen van succes? Shawn Anchor draait het liever om. Probeer geluk uit andere dingen te halen en besteed 2 minuten per dag aan het opschrijven van wat je gelukkig heeft gemaakt die dag. Je traint hiermee je brein in anders denken en wanneer je je gelukkig voelt, maak je meer dopamine aan. Dopamine versterkt je geluksgevoel en activeert je leergebieden. Hierdoor kan je beter leren en je beter aanpassen. Op die manier kan je ook succes boeken, maar komt het meer uit jezelf.

----------------------------------


https://www.ted.com/talks/andy_puddicombe_all_it_takes_is_10_mindful_minutes?language=nl&utm_campaign=tedspread&utm_medium=referral&utm_source=tedcomshare

Iedereen maakt minder mooie dingen mee. Dat is niet te voorkomen, het gaat er hierbij om hoe je er mee omgaat. Mediteren wordt vaak genoemd als oplossing. Je hoeft dit niet alleen altijd op een matje en met gekruiste benen te doen. Het gaat erom gedachten niet gelijk te veroordelen. Laat ze komen en gaan, hoe lastig dat in het begin ook is. Andy Puddicombe, oprichter van Headspace, vergelijkt het veroordelen van gedachten met het jongleren met balletjes. Hoe meer je je krampachtig concentreert op de balletjes hoe minder goed het gaat. 

---------------------------------


https://www.ted.com/talks/arianna_huffington_how_to_succeed_get_more_sleep?language=nl&utm_campaign=tedspread&utm_medium=referral&utm_source=tedcomshare

Arianne Huffington ziet een goede nachtrust als een sleutel tot succes. Hoe meer je slaapt, hoe productiever, inspirerender en gelukkiger je zult zijn. 'Shut your engines' - slaap jezelf naar de top.