Geef mij een vinger energie

......en ik gooi het er met gulle hand weer uit’. 

Het is een uitspraak van een vrouw met burn-out-klachten die in de praktijk kwam voor een hartcoherentietraining. Het is geen uitspraak die op zichzelf staat, ik hoor hem vaak terug maar dan in andere bewoordingen. Bij burn-out-klachten is je energieniveau vaak erg laag. Met therapie, voldoende rust en juist dat doen waarvan je ontspant, vul je je energiebronnen weer aan. 

Het valt mij vaak op dat mensen die burn-out-klachten hebben, zeer gedreven zijn en daardoor maar moeilijk kunnen verkroppen dat ze nu tot weinig in staat zijn. Herken je dit? 

Wanneer je dan voelt dat je weer een klein beetje energie hebt, wil je graag je leven weer oppakken zoals je dat gewend was. En wanneer je dat doet, geeft dat vaak juist een terugslag en daardoor teleurstelling. De opgespaarde energie is in no-time weer verdwenen. Wat te doen? Houd het tempo aan dat bij je nieuwe leven past. Loop niet te hard van stapel. Koester je opgebouwde energie als een jong en kwetsbaar vogeltje dat pas mag vliegen als ‘tie voldoende gegroeid is. Deze tip is slechts een beeldspraak, maar misschien heb je er wat aan.